Tips för att förebygga inbrott

Kontaktombud
Tips för att förebygga brott
Händelserapport

Det är viktigt att du och dina grannar hjälps åt att få era bostäder att se bebodda ut även om ingen är hemma.

  1. Var noga med att tömma postlådan hos din bortresta granne. Förutom att en full postlåda signalerar att ingen är hemma så finns det risk för identitetsstöld.
  2. Det börjar bli vanligt att tjuvarna rekar hus där ägaren är bortrest. Har din bortresta granne en robotgräsklippare är det bra om du håller koll så att den går. Det händer att inbrottstjuvar stänger in eller stänger av gräsklipparen för att se om någon är hemma och gör något åt det. De kan också lägga en sten på soptunnan eller sätta ett grässtrå i låset till ytterdörren. Det kan röra sig om förberedelse till inbrott. Anmäl detta till polisen.
  3. Om ni är bortresta på vintern: Sätt fram sopborste och snöskyffel så det är lätt för grannar att hjälpa till om det blir snö.
  4. Skotta eller trampa upp spår i snön hos den bortresta grannen. Ta bort snö på soptunnan och gå några gånger fram och tillbaka mellan entré, postlåda och soptunna. Kör bilen fram och tillbaka några gånger på infarten.
  5. Be en granne parkera sin bil på infarten så att huset ser bebott ut.
  6. Har du nyckel till grannens hus så kan det vara bra att ha lite olika taklampor inne i huset tända till och från samt att dra upp och ner några persienner eller markiser.
  7. Hjälp din bortresta granne genom att lägga några leksaker på framsidan eller häng tvätt på deras tvättlina. Förändringar måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag.
  8. Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg (Facebook, Instagram, Twitter m fl).

Kontaktombud
Tips för att förebygga brott
Händelserapport