Hastigheter på vägarna i byn

Många års oro från boende och trafikanter för att en svår olycka skall inträffa på grund av att hastighetsgränserna inte respekteras, ledde i höstas till att samhällsföreningen och vägföreningen författade en skrivelse till teknik- och fritidsförvaltningen med begäran om farthinder på vissa gator. De gator som prioriterades var Grangatan, Skolgatan, Furugatan, Lyngavägen och Hallavägen.

Eftersom mycket barn rör sig till och från kommunala och allmänna anläggningar på dessa gator samt Lyngavägens karaktär av genomfartsgata, ansåg vi i skrivelsen att det är kommunens skyldighet att genomföra åtgärder.

Under årens lopp har många direktkontakter skett med kommunen angående nämnda gator både från privatpersoner och vägförening.Skrivelsen undertecknades av vägföreningen ( som sköter kontakterna med kommunen ) med ”stödsignering” av samhällsförening, hembygdsförening, GAIS, Kustens IF och fritidsgården.

I början av december kom kommunens svar som i korthet innebär :

-Skolgatan. Genom pågående anläggande av förlängd gång- cykelbana anses att säkerheten höjs och ingen ytterligare åtgärd behövs.

-Furugatan. Att förskola finns vid denna gata är inte skäl nog för kommunen att anlägga farthinder ”på grund av att barnen kommer till och från skolan med sina föräldrar”. De boendes situation vid gatan kommenteras inte. Önskemålet förs tillbaka till vägföreningen.

-Hallavägen. Antal hushåll är inte så stort och trafiktätheten för liten ! för att motivera farthinder. Även detta förs tillbaka till vägföreningen.

– Grangatan. Här anser kommunen att de har tänkt på säkerheten genom att anlägga upphöjda farthinder i början och slutet på den långa, breda gatan. De medger emellertid att ytterligare åtgärder ” kan vara befogade” .

– Lyngavägen. Även här tittar de vidare på ev. farthinder. Detta på grund av den ökade genomfartstrafiken till och från det nya området.

Kommunen arbetar följaktligen vidare med Grangatan och Lyngavägen men lovar ingenting i nuläget på grund av mängden önskemål  ( från andra sökanden ) och begränsad budget. Kontakterna med kommunen i ärendet kommer att fortsätta.

Slutligen. Om alla vi trafikanter verkligen hade respekterat och tänkt på varför fartgränserna finns, lättat på gasen och kanske startat ynka fem minuter tidigare ( eller bara två minuter ) då hade vi inte behövt några farthinder. Men detta är naturligtvis ett önsketänkande.

race-car-clipart-for-kids-clipart-panda-free-clipart-images-3xuaiv-clipart

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s