HLR-utbildningen

I går kväll hade vi HLR-utbildning i Folkets hus här i Gullbrandstorp och vi var ett drygt tiotal som hade samlats för att få lära oss vad man gör i en situation då en medmänniska drabbas av akut hjärtsjukdom/hjärtstopp.
Men det var inte allt! Staffan Anckar, som ledde utbildningen på ett mycket entusiasmerande sätt, gav oss även massor av lärdomar om hur man förbereder sig för att klara av helt vanliga och tänkbara krisscenario i vårt samhälle såsom längre el- och vattenavbrott och vi var nog flera som plockade med oss mer än ett tips denna kväll.

överlevnadsprylar

staffan HLR 1

Staffan – som vid sidan om sina vanliga sysslor – jobbar ideellt för Civilförsvars-förbundet som utbildare / informatör, varvade allvarlig fakta med lättsamma skämt under hela kvällen. Och trots att många av oss ibland tycker det känns lite ansträngt när man i en grupp av lite främmande människor ska utföra sånt här, fick vår instruktör oss att ta uppgiften på stort allvar och det var nog ingen som tyckte det kändes konstigt – tvärtom!

Kvällen inleddes med en mycket nyttig information om krisberedskap och när den var avklarad spriddes filtar och övningsdockor ut över hela stora salen i Folkets hus och alla deltagare fick vars en ”arbetsplats” där vi utförde medvetandekontroll, andningskontroll, hjärtkompressioner och inblåsningar om vart annat med ständig hjälp av Staffan som hade fullt upp. Det fanns goda möjligheter att repetera övningarna och jag tror därför att mycket av det viktigaste fastnade i minnet.Jonas HLR 2

 

Den sista delen av utbildningen ägnades sedan åt hjärtstartaren. Staffan gick igenom hur den fungerar och visade hur enkelt det faktiskt är att använda en om man bara fått en kort information så man inte blir rädd om man skulle träffa på en situation då denna uppfinning faktiskt skulle kunna rädda ett liv.

Vi tackar Staffan Anckar och Civilförsvarsförbundet för att vi fick möjlighet att vara med och lära om HLR den här kvällen och hoppas att fler Gullbrandstorpare anmäler sitt intresse av att också vilja genomgå denna HLR-kurs som det kan bli fler tillfälen i om bara intresset finns. Glöm inte att vi faktiskt har en hjärtstartare som snart kommer finnas uppsatt på Tempo.

20160831_213119

Annonser

2 thoughts on “HLR-utbildningen

  1. Tack för ett bra ”referat” från HLR-utbildningen. Och tack till initiativtagarna för kursen, och ev kommande kurse Det är öht fantastiske roligt att vi i kan ha en egen hemsida. Med varierande, vettig, angelägen info! Tacksam! 🙂

    • Roligt att du tyckte om det och har du nåt du vill kommunicera ut på sidan hoppas jag du hör av dig. Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s