Informationsmöte om Grannsamverkan i Polishuset 2/2

Informationen riktade sig till kommuninvånare som funderar på att starta grannsamverkan i sitt kvarter. Polis Sten Bengtsson och Johanna Stakeberg från Länsförsäkringar höll i mötet.

Sammanfattning:

Under helgen som gick var det fem inbrott i kommunen.

Det finns vetenskapliga studier (BRÅ) som visar att Grannsamverkan minskar risken för inbrott med 25-40%, berättade Johanna. Det finns område där det minskar med så mycket som 60-70%!

Sten berättar att många av de som grips för inbrott är tack vare Grannsamverkan. Att människor är uppmärksamma och kanske till och med lite misstänksamma. Polisen har stor hjälp av Grannsamverkan.

Inbrottstjuvar säger att det värsta som finns är att bli uppmärksammade. Det kan räcka med en blick eller ett enkelt ”hej” för att skrämma bort de som inte ska vara där.

Polisanmäl alla brott. Inte anmält = inte hänt.

Grannsamverkan ökar trivseln i ett kvarter. Man lär känna sina grannar.

Vad krävs för att starta grannsamverkan?

För att informationsflödet ska fungera optimalt är det bra om du har en mailadress och att du kan ta emot nyhetsmail etc och skicka ut till ditt område.

Skapa en lista med namn och kontaktuppgifter (inkl mailadress) till de som vill vara med i Grannsamverkan i ditt kvarter. Ta även kontaktuppgifter till någon annan person än de som bor på adressen (ex släkting eller god vän) om de på adressen inte skulle gå att nå vid en händelse.

När deltagarlistan är ifylld och inskickad får du skyltar och dekaler. Skyltar sätter kontaktombudet upp vid alla infarter till ditt område – både gator samt cykel- och gångvägar. Dekaler fästs på de postlådor som är med i Grannsamverkan.

Som kontaktombud går du på informationsträffar som hålls av Polisen, Länsförsäkringar och Trygga Halmstad samt går på årsmöte för kontaktombud som hålls av Samhällsföreningen i Gullbrandstorp.

De som är med i Grannsamverkan är observanta för vad som sker i kvarteret. Meddelar grannar när de är bortresta samt hjälper andra när de är bortresta att exempelvis ta in posten, skotta snö, parkera sin bil på grannens infart etc.

För områdesindelning och övrig information kontakta Samhällsföreningen som är huvudkontaktombud på orten samhallsforeningen@igullbrandstorp.se alternativt Caroline på 0706-33 37 00.

/Samhällsföreningen

[Källa: https://gullbrandstorpssamhallsforening.wordpress.com/2015/02/04/informationsmote-om-grannsamverkan-i-polishuset-22/]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s